SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sfd protein

  • Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10451 Data: 2018-01-08 12:17:30
  • Przeciwzapalne składniki diety - co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1242 Data: 2020-07-13 13:47:16
  • Skróty BCAA i EAA, są znane niemalże każdej osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3411 Data: 2021-07-02 19:20:04
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1604 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • Budowanie masy mięśniowej - fakty i mity!

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Na temat budowania masy krąży wiele nieprawdziwych informacji. W tym krótkim tekście bez nadmiernego zagłębiania się w szczegóły postaram się przedstawić najważniejsze kwestie z tym związane. Poglądy dotyczące diety i treningu podlegają ewolucji, niestety, wielu trenerów i osób uznawanych za duchowych przewodników środowiska kulturystycznego nadal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3549 Data: 2022-07-20 06:22:06
  • Wszyscy wiemy, że białko jest ważnym makroskładnikiem w procesie budowania mięśni. Kulturyści, zwłaszcza zawodowi spożywają go naprawdę spore ilości. Craig Golias, który co prawda profesjonalnym kulturystą nie jest, ale może pochwalić się naprawdę ogromną sylwetką. Utrzymuje przez cały rok wagę około 160 kg przy wzroście 190 cm, a to robi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 933 Data: 2022-08-31 22:32:00
  • Niszczące nawyki żywieniowe. Jak się ich pozbyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 709 Data: 2024-05-10 11:54:10
  • Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4270 Data: 2021-08-29 08:20:14
  • Bieganie jest jedną z najlepszych aktywności służących do poprawy wydolności (szczególnie bieg na nartach), poprawy sprawności, zwinności, szybkości czy nawet redukcji tkanki tłuszczowej. Niestety sportowcy płacą wysoką cenę za nadużywanie wspomnianego narzędzia. U większości biegaczy długodystansowych daje się zauważyć wyniszczenie mięśni, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2136 Data: 2021-09-08 12:49:52
  • Częstotliwość spożywania posiłków a metabolizm

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stwierdzenie "jedz mniej, lecz częściej" jest wszystkim dobrze znane, według niego powinniśmy zwiększyć częstotliwość posiłków, co ma podnieść tempo metabolizmu i mieć korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Zwiększona częstotliwość spożywania posiłków szczególnie zalecana jest odchudzającym się osobom, stosującym diety o ujemnym bilansie kalorycznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20738 Data: 2017-06-13 10:57:27
  • Co ważniejsze: dieta czy trening?!

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces.   [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12423 Data: 2018-05-11 14:56:43
  • Przekorny tytuł  artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka  i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7974 Data: 2020-10-14 13:24:58
  • Białka serwatkowe są jednymi z najbardziej uniwersalnych środków na rynku, nadają się do stosowania nawet u nastolatków, a przede wszystkim u młodych dorosłych, osób w średnim i podeszłym wieku. Szczególne zastosowanie znajdują u osób podejmujących wytężoną aktywność fizyczną, niekoniecznie związaną z „przerzucaniem żelaza” (siłownią). Odżywki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1524 Data: 2021-07-19 12:45:39
  • Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5404 Data: 2021-12-28 13:23:15
  • Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 929 Data: 2023-01-05 07:54:05
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 767 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • Przejście na dietę - jakie zamienniki słodyczy stosować?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3429 Data: 2017-07-26 09:33:08
  • Czekolada to dla wielu z nas jeden z ulubionych łakoci, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również dodaje energii i poprawia nastrój. Rodzajów czekolad jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, że prawdopodobnie każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Występują one w wersji gorzkiej, mlecznej, białej, z nadzieniem lub bez z dodatkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2043 Data: 2021-03-30 20:57:41
  • Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2810 Data: 2021-04-30 15:55:47
  • W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany  Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1959 Data: 2021-06-04 17:31:49